POKRZYWA ZWYCZAJNA



Rodzina: pokrzywowate (Urticaceae).
Inne nazwy: pokrzywa wielka, pokrzywa dwupienna.

Opis rośliny:
Roślina trwała, wyrastająca do ponad 1 m wysokości. Łodyga czworokanciasta, wzniesiona, sztywna. Liście naprzeciwległe, szerokolancetowate, u nasady sercowate, grubo ząbkowane, zaostrzone. W miejscach wyrastania liści wytwarzają się kwiatostany, wydłużone i zwisające. Kwiaty są zielone, drobne. Liście i łodygi pokryte parzącymi włoskami. Występuje przy zabudowaniach, w za- roślach, nad brzegami rzek, na rumowiskach, jako chwast w zaniedbanych ogrodach.

Co zbieramy: liście pokrzywy, ziele pokrzywy.

Jak zbieramy:
Zbiór liści pokrzywy rozpoczynamy w maju, a kończymy w sierpniu. Ostrym nożem ścinamy całe pędy (w rękawiczkach), a gdy lekko przywiędną, obrywamy z nich liście lub też od razu obrywamy liście z roślin rosnących .Razem z liścmi mogą się też znaleźć szczytowe częsci pedów nie dłuższe jednak niż 10 cm. Jako zielie pokrzywy pozyskujemy tylko szczytowe części rośliny długości około 30 cm. Zarówno liście, jak i ziele zbieramy przed kwitnieniem rośliny. Kwiatostany stanowią zanieczyszczenie surowca. W dobrych warunkach możemy zebrać trzy pokosy ulist- nionych pędów. Jak suszymy:
Liście i ziele pokrzywy możemy dobrze wysuszyć w suszarni naturalnej, zacienionej, do której jest dobry dostęp powietrza. Liście rozkładamy cienką warstwą, roztrząsając je, aby się nie zlepiły. Również ziele rozkładamy pojedynczą warstwą. Suszenie liści możemy uznać za zakończone, gdy ogonki łamią się przy zginaniu. Ziele uznajemy za wysuszone wtedy, gdy pęd łamie się przy zginaniu. Właściwie wy-suszone liście i ziele zachowują swoją ciemnozieloną naturalną barwę. Surowiec nie powinien zawierać liści uszkodzonych, pozlepianych ani z plamami. z nich liście lub też od ra u obrv imy liście Kilogram suchych liści możemy uzyskać z 4,5-5 kg liści świeżych, a kilogram ziela z około 4 kg ziela świeżego.

pokrzywa zwyczajny