PODBIAŁ POSPOLITY



Rodzina: złożone (Compositae).
Inne nazwy: boże liczko, ośla stopa.

Opis rośliny:
Roślina trwała. Wczesną wiosną pojawiają się na wierzchołkach łodyżek pokrytych całkowicie łuskami żółtozłociste kwiaty, zebrane w koszyczek. Jedna roślina może wytworzyć od kilku do kilkunastu kwiatów. Wysokość pędów kwiatowych od 10 do 20 cm. Podbiał kwitnie od marca do kwietnia. Po zakończeniu kwitnienia wyrastają sercowate liście o nierówno ząbkowanych brzegach, z wierzchu zielone lub jasnozielone, spodem białawe, kutnerowate (włochate). Ogonki liściowe i nerwy liści zielonofioletowe. Występuje na łąkach, nad rowami, przy drogach, na gliniastych zboczach i polach.

Co zbieramy: Kwiaty podbiału albo inaczej-koszyczki podbiału, liście podbiału.

Jak zbieramy:
Koszyczki kwiatowe zrywamy bez łodyżek w marcu i kwietniu, gdy zaczynają się rozwijać. Nie zbieramy koszyczków z kwiatami przekwitającymi, gdyż rozsypują się w czasie suszenia. Liście podbiału zrywamy od maja do sierpnia. Powinny być młode, ale już dobrze wykształcone, zdrowe. Liście można ścinać nożem. Ścinamy je bez ogonków lub tylko z ich częścią, nie dłuższą niż 5 cm. Nie zbieramy liści starych, uszko-dzonych, z brunatnymi lub rdzawymi plamami i szerszych niż 1 5 cm. W czasie zbioru i transportu unikamy zgniatania i załamywania liści. Zbiór kwiatów i liści prowadzimy w suche dni, aby nie dopuścić do zaparzenia i późniejszego pleśnienia.
Jak suszymy:
Kwiaty w warunkach domowych możemy suszyć na płytach kuchennych i w lekko rozgrzanych piekarnikach. Kwiaty po wysuszeniu powinny mieć naturalną barwę. Nie powinno być wśród nich koszyczków rozsypujących się. Liście w ciepłe dni można suszyć rozłożone pojedynczo, spodnią, kutnerowatą stroną ku górze, w miejscu gdzie jest silny przepływ powietrza. Suche liście powinny zachować swój charakterystyczny wygląd, nie powinny być pokruszone. Obydwa surowce nie mogą zawierać innych części tej samej rośliny. Kilogram suchych kwiatów możemy o- trzymać z około 5,5 kg koszyczków świeżych, a kilogram suchych liści z 5-6 kg liści świeżych.

podbial pospolity