MACIERZANKA PIASKOWA



Rodzina: wargowe (Labiatae).
Inne nazwy: cząberek, dzięcielnica.

Opis rośliny:
Drobna krzewinka wyrastająca do 1 5 cm, rozrastająca się w duże, niskie kępy. Łodygi pełzające, drewniejące, z uniesionymi kwitnącymi pędami. Łodyga szarozielona i odcieniem czerwonawym, rozgałęziona, pokryta gęsto drobnymi liscmi. Kwiatostan główkowaty, korony kwiatowe różowofioletowe. Kwitnie od czerwca do września. Cała roślina ma silny aromatyczny zapach, Pod nazwą "macierzanka " jest znanych w kraju wiele gatunków i form rośliny zbliżonych wyglądem (pokrojem). barwą, zapachem, a różniących się wysokością łodyg. Macierzanka rośnie przeważnie w miejscach nasłonecznionych, na glebach piaszczystych, łąkach, polanach i zboczach pagórków.

Co zbieramy: ziele macierzanki.

Jak zbieramy:
Zbiór ziela prowadzimy w początkowym okresie kwitnienia roślin, w pogodne dni i po obeschnięciu rosy. Ścinamy kwitnące pędy na takiej wysokości, aby w surowcu nie znalazły się dolne ich części, zazwyczaj zdrewniałe i z pożółkłymi liśćmi lub nawet bezlistne. Ponieważ na piaszczystym grun-cie łatwo wyrwać całą roślinę, do zbioru używamy ostrych noży lub sekatorów.
Jak suszymy:
Ziele macierzanki wysycha dobrze w na-turalnych warunkach, gdy zapewni się swobodny dostęp powietrza. W miarę możności rozkładamy więc ziele jak najcieńszą warstwą. Nie należy macierzanki przewracać w trakcie suszenia, gdyż łatwo wtedy o obsypanie listków. Ziele macierzanki nie powinno zawierać pędów bezlistnych, zdrewniałych, przekwitłych, zbrunatniałych oraz korzeni. Wysuszone ziele powinno zachować naturalną czerwonawą barwę łodyżek, fioleto- woróżową barwę kwiatów i zieloną liści. Kilogram suchego ziela macierzanki możemy uzyskać z około 4 kg ziela świeżego.

macierzanka piaskowa