KRWAWNIK POSPOLITY



Rodzina: złożone (Compositae).
Inna nazwa: tysiąclist.

Opis rośliny:
Roślina trwała, wyrastająca do 50 cm. Łodyga sztywna, ulistniona, zakończona baldachokształtnym kwiatostanem złożonym z drobnych koszyczków o białych kwiatach. Liście podwójnie pierzastosieczne. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Cała roślina ma silny, balsamiczny zapach. Występuje na przydrożach, przy rowach, na miedzach, przy zabudowaniach, na łąkach i polach.

Co zbieramy: kwiaty krwawnika, ziele krwawnika.

Jak zbieramy:
Zarówno kwiaty, jak i ziele zbieramy zaraz po rozwinięciu się koszyczków kwiatowych. Jako kwiat ścinamy kwiatostany w odległości 2 cm od najniższego rozwidlenia szypułek kwiatostanowych. Jako ziele ścinamy ulistnione górne części kwitnących pędów. Zbiór prowadzimy ostrymi nożami lub sierpami. Zrywanie pędów ręcznie nie jest możliwe, gdyż łodygi są trudno łamliwe i wyrywa się wówczas całe rośliny z korzeniami.
Jak suszymy:
Kwiaty i ziele wysychają dość łatwo i szybko. Suszymy je w zacienionych naturalnych suszarniach po rozłożeniu cienką warstwą. Aby otrzymać kwiat otarty, który stanowi właściwy surowiec, po wysuszeniu kwiatostanów ocieramy je na sitach, a następnie usuwamy pokruszone szypułki, które dostały się do surowca. Otarty kwiat krwawnika powinien składać się wyłącznie z koszyczków kwiatowych białej barwy, bez szypułek i innych części rośliny. Ziele krwawnika powinno zachować naturalną barwę liści i kwiatów oraz składać się z wierzchołków pędów. Surowiec ten nie powinien zawierać pędów grubszych niż 3 mm oraz pędów przekwitłych lub bez kwiatów. Kilogram suchego kwiatu (otartego) możemy otrzymać z 4,5-5 kg świeżych bal- dachów, a kilogram suchego ziela z około 3,5 kg ziela świeżego.

jasnota biała