JASNOTA BIAŁA



Rodzina: wargowe (Labiatae)
Inne nazwy: biała pokrzywa, głucha pokrzywa.
Opis rośliny:
Jest to roślina trwała, wyrastająca do 60 cm wysokości, rozrastająca się w kępy dzięki licznie wytwarzanym rozłogom łodygę ma czworokanciastą, wzniesioną, owłosioną. Liście kształtem przypominają pokrzywę, ale nie parzą. Kwiaty białe, zebrane w gęste okółki, zakwitają od dołu ku górze - w miarę wzrostu rośliny. Jasnota kwitnie od wiosny do jesieni, najobficiej w maju i czerwcu. Występuje często i masowo w ogrodach, zaroślach, w pobliżu zabudowań.

Co zbieramy: kwiaty jasnoty białej.

Jak zbieramy:
Jako kwiat jasnoty zbiera się same korony kwiatowe bez kielichów. Kwiaty wy- skubujemy delikatnie, nie zgniatając ich i ostrożnie układając je w koszyczkach. Przy zbiorze kwiatów nie należy ścinać całych pędów. Pozostawione pędy wy?twarzają bowiem nowe okółki kwiatów i przez dłuższy czas są źródłem surowca. Zobrane kwiaty jak najszybciej przenosi się do suszenia. Do zbioru i transportu nie używamy nigdy foliowych woreczków. Dostarczane do punktu skupu świeże kwiaty nie powinny być zgniecione ani zaparzone.
Jak suszymy:
Suszenie kwiatów jasnoty wymaga dużej staranności. Suszymy je w zacienionym miejscu, rozłożone pojedynczą warstwą. Tylko dobrze wysuszone kwiaty mogą być przechowywane. Nie dosuszone ciemnie?ją, zaparzają się i pleśnieją. Ciemnieją również kwiaty zgniecione przy zbiorze. Po właściwym wysuszeniu kwiat jasnoty ma barwę białą z odcieniem kremowym. Surowiec powinien składać się z samych koron kwiatowych bez kielichów i in?nych części rośliny. Kilogram suchych kwiatów jasnoty bia?łej możemy otrzymać z 7-8 kg kwiatów świeżych.

jasnota biała