Estragon




Estragon to popularna przyprawa stosowana w wielu kuchniach europejskich. Do celów leczniczych i kulinarnych pozyskuje się go z plantacji, choć występuje także dziko. Przydomowa hodowla estragonu jest prosta. Wymaga on wilgotnej gleby i dużego nasłonecznienia.

Estragon w powszechnym przekonaniu jest przede wszystkim przyprawą. Jednakże podobnie jak np. bazylia, ma pewne właściwości lecznicze, których nie powinniśmy bagatelizować.

Działanie lecznicze estragonu

Tak jak wspomniana bazylia, estragon poza wzbogaceniem smaku, ułatwia też trawienie potraw, do których jest dodawany. Wspomaga pracę żołądka i rozkurcza mięśnie przewodu pokarmowego.

Jak stosować estragon?

Estragonu używamy w kuchni zgodnie z przepisami kulinarnymi, pamiętając o jego dobroczynnym działaniu na nasz układ trawienny. Możemy stosować listki suszone lub świeże.

estragon