DZIKI BEZ CZARNY



Rodzina: przewiertniowate (Caprifolia- ceae).
Inne nazwy: dziki bez, bez lekarski.

Opis rośliny: Krzew silnie rozrastający się, znany z białokremowych kwiatów o silnym zapachu, zebranych w kwiatostany w postaci baldachokształtnej wierzchotki wieloramiennej. Liście nieparzystopierzaste o 5-7 listkach, listki jajowate, długie, zaostrzone, o krawędziach podobnych do nierównej piłki. Kora na pniu jest szara lub brunatna, charakterystycznie popękana. Bez czarny kwitnie w maju i czerwcu. Owoce (pestkowce) czarne z odcieniem fioleto?wym, lśniące, kuliste, dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Występuje w zaroślach, przy drogach, na rumowiskach. Jest również sadzony dla celów ozdobnych.

Co zbieramy: kwiaty bzu czarnego, owoce bzu czarnego.

Jak zbieramy:
Kwiaty bzu czarnego zbieramy w po?czątkach kwitnienia krzewu, gdy część kwiatów w baldachu jeszcze się nie roz winęła. Nie nadają się do zbioru kwiaty, z których już opadają korony. Kwiatostany ścinamy w odległości 3 cm od najniższego rozgałęzienia szypułki kwiatostanu. Przy zbiorze owoców ścinamy również całe owocostany, wtedy gdy wszystkie owoce staną się lśniące i czarne. Zarówno kwiaty, jak i owoce wkładamy do przewiewnych, płaskich koszy i zaraz po zbiorze przenosimy do miejsca suszenia lub dostarczamy do punktu skupu ziół.

Jak suszymy:
W dni ciepłe i suche kwiatostany można suszyć w zacienionym przewiewnym miejscu, zawieszając je na sznurkach lub drutach. Suszenie przerywa się, gdy kwiaty są już suche, a szypułki jeszcze nie cał?kiem dosuszone, gdyż wtedy najłatwiej oddzielić kwiaty od szypułek przez ocie?ranie. Zapobiega to przedostawaniu się do surowca pokruszonych szypułek. Kwiat bzu czarnego po wysuszeniu i otarciu po?winien być barwy żółtawobiaławej. Su?rowiec nie powinien zawierać szypułek ani innych części rośliny. Kilogram suchego kwiatu możemy uzy?skać z około 8 kg kwiatów świeżych. Nie zaleca się suszenia owocostanów w naturalnych warunkach, gdyż owocki są delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniom lub zepsuciu.

dziki bez czarny