Cząber ogrodowy



Roślina jednoroczna, osiągająca wysokość do 40 cm. Kwitnie od lipca do października. Dobrze rośnie w miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Rozmnaża się przez wysiew nasion wprost do gruntu w kwietniu, w rzędy co 30 cm, na głębokość 0,5 cm. W chłodniejszych rejonach kraju zaleca się uprawiać go z rozsady.

Wówczas nasiona wysiewa się w pierwszych dniach kwietnia do doniczek o średnicy 6-8 cm i taką doniczkowaną rozsadę wysadza się do gruntu po przymrozkach majowych. Własne nasiona cząbru można zebrać na przełomie września i października. Surowiec zielarski stanowi ziele cząbru zebrane w czasie kwitnienia i wysuszone.

Działanie lecznicze czabru ogrodowy

Napar z ziela (10 g ziela zalane l szklanką wrzątku) pije się 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki, jako środek pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, moczopędny, przeciwbakteryjny i przeciwbiegunkowy. Dzięki tym właściwościom cząber jest szeroko stosowaną przyprawą do potraw z fasoli, grochu, bobu, zup, dań z jaj, ziemniaków, twarożków. Otarte ziele i olejek używane są jako ostra przyprawa do marynat, konserw mięsnych, rybnych i jarzynowych, a zwłaszcza ogórków i kapusty. Wchodzi w skład pieprzu ziołowego
czaber ogrodowy