Bazylia




Bazylia to przede wszystkim przyprawa, kojarząca się głównie z kuchnią włoską.

W naszym klimacie możemy ją z powodzeniem uprawiać w ogrodach, nie tylko w doniczkach. Warto zastanowić się nad taką uprawą, bo suszona bazylia znacznie odbiega smakiem i zapachem świeżej.

Działanie lecznicze bazylii

Bazylia to przede wszystkim przyprawa, choć wykazuje pewne właściwości lecznicze.

Bazylia oddziałuje na nasz organizm - dodawana do potraw nie tylko nadaje im specyficzny smak i zapach, ale także - jak większość ziół - ułatwia trawienie. Ponadto bazylia wykazuje niewielkie działanie odświeżające i pozytywnie wpływa na nastrój.

Jak stosujemy bazylię?

Po prostu, świeże listki rozdrabniamy i dodajemy do potraw (najlepiej w ostatniej fazie gotowania). Suszona bazylia nadaje się także do pieczenia i marynat.

bazylia pospolita